Dags för utbildning

utbildningDå var det snart dags att söka utbildning och vidareutveckla mig inom mitt område. Jag har tittat på en del utbildningar och vägt fram och tillbaka för att hitta utbildningen som passar mig bäst. Det jag har kommit fram till är att jag tycker VAL-BO Utbildning är den utbildning som tilltalar mig mest.  Jag vill ju jobba som beroendeterapeut för att jag brinner för människor i ett utsatt läge och tror att jag kan bidra med att vara en länk i avstampet mot ett nytt liv för en del människor, i alla fall är det något jag hoppas att kunna vara. Jag tror att det är viktigt att vara en in lyssnande person  som kan vara både mjuk och hård. Det var en gång en behandlare som sa till mig att för att bli en riktigt duktig alkohol och drogterapeut behöver man vara sjuttio procent ”Moder Teresia” och trettio procent ”Al Capone. Jag vet inte riktigt om det stämmer men det är nog en viktig bit det där att även kunna säga ifrån för att inte bli en medhjälpare till fortsatt missbruk.

Det jag vet med säkerhet är att jag vill jobba med Tolvstegsprogrammet för det är något som ligger mig varmt om hjärtat och samtidigt är något jag tror på till hundra procent. Jag tror att pedagogiken med att en beroende bäst hjälper en annan är ganska oöverträfflig  då det i ett missbruk ofta förekommer lögner och manipulation från missbrukaren för att få tag i drogen, i många fall tror jag det sker ofrivilligt och att det är en del i återfallsprocessen som sker på automatik och missbrukaren inte är medveten om att det sker.

Missbruk och beroende  är ett intressant område som har många olika teorier och förslag till behandlingar. Allt ifrån drogfri behandling, miljöterapi och ”harm reduction”. ”Harm reduction” är som det låter en behandling där kärnan går ut på att förminska missbrukets skador till så liten nivå som möjligt.  Till ”harm reduction” räknas alla de substitutionsbehandlingar som subutex- och metadonbehandlingar. Jag är nog inte en alltför stor anhängare till ”harm reduction” som behandlingsform utan tror mer om människan, hennes inneboende möjlighet till förändring och livsval, då även om man kommer ifrån ett opiatmissbruk. Jag har sett så många drogfria heroinister som lyckats med det dom säger är omöjligt för att vara säker på att drogfri behandling fungerar.

Det kommer i alla fall vara en gammal dröm som går i uppfyllelse om jag bara tar mig i kragen och ansöker om utbildningen sen får tiden utvisa om jag blir antagen.

Kommentera